När ingen kan lita på sitt omdömme

Om Judy Smith är politikens bröderna Grimm, är Dan Ariely politikens Sigmund Freud. Vi lever alla med bilden att vi har fasta värderingar som skyddar oss från felsteg och att agera oetiskt. Vill man bygga en politisk karriär måste det vara hörstenen i din strategi. Det visar sig att det inte alls är så enkelt.

Vill man vara moraliskt trovärdig finns det gott om situationer man ska undvika i sin helhet och inte lita på sitt omdöme, eftersom det i grund och botten är ett fullständigt flexibelt väsen. Det finns enskilda miljöer och situationer där dina värderingar lever sitt eget liv oavsett hur säker du är på vad du står för.

Politiken öppnar mängder med dörrar och placerar dig i situationer som om inte är nya för dig så ger de gott om både moraliska och livspåverkande val. Därför är den här frågan viktig och den rör inte bara situationerna som berörs i klippet. Klippet du bör se är föreläsning, 6.1 Two systems (se länk i nästa mening). Den går att se gratis, medans kursen går på: https://www.coursera.org/course/behavioralecon Notera att resultaten i stort gäller oavsett kön.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s