Khan Academy i Sverige

För en lärare som vill att alla elever ska göra bra ifrån sig är det vktigt att få veta exakt vad varje elev inte förstår och få veta det snabbt. Då kan man rätta till det utan att eleven ska behöva gå bet, gissa och sitta och vänta eller för den delen gå och klura på det utan att förstå eller komma vidare. Om vi skulle kunna få till stånd att alla elever gick ifrån varje lektion med en garanterad minimiförståelse så skulle skolans värld vara annorlunda.
Detta konceptet speglar arbetssätten som förordas inom både LEAN och SCRUM som används inom tillverknings- och mjukvaruindustrin. Bill Gates m fl står bakom den ideella satsningen Khan academy. För att göra det busenkelt att förstå vad den går ut på har jag gjort en film:
Khanfilm

Samtidigt som jag gjorde filmen passade jag på att skriva jag i Östgöta Correspondenten, http://www.corren.se/asikter/debatt/starta-pilotprojekt-for-matematik-i-skolan-6394043-artikel.aspx  …samt författade ett faktablad. (För länken krävs det att du trycker på knappen ‘Download’ och öppnar dem på din egen dator för att de ska visas rätt.)

Pedagogik

Det tvistas om ifall Khan Academys pedagogik är bättre än den klassrumsundervisning vi är vana vid. Det vinster vi är säkra på med Khan academy är vid användning av det i preview-pedagogik samt som stöd för läxhjälp och läxläsning. Användning av preview-pedagogik är en av de metoder som Hattie och Visible learning rörelsen förespråkar.
Tanken bakom är att man avslutar varje vecka med att gå igenom teorin för nästa vecka, för att låta eleverna smälta det över helgen. Detta har visat sig ha betydande påverkan på elevernas resultat. Genom att använda Khan Academys filmer kan detta genomföras effektivt och på ett sätt som kompletterar lärarens undervisning utan att ersätta den.

Det gör att Khan academy skapar förutsättningar för en bättre, kreativare och mer motiverande skola.

Sprida budskapet

För att sätta fart på översättandet har och kommer jag regelbundet att affischera på campus i Linköping efter lärarstudenter med tekniska ambitioner. När framtiden knackar på dörren ska man öppna den. Jag är fast besluten att göra det.
Affischen finns här: Khan1_A3_poster och har redan lockat flera nya översättare.
Är du lärare eller verkar i en annan kommun är det fritt fram att sno den. Målet alltid är det viktiga, inte prestige. Jag vill se resultat!

Uppdateringar och hemsida

För att möjliggöra ett vettigt arbetsätt framöver har jag skapat en arbetssida. Där kommer uppdateringar och nyheter i projektet att annonseras.

Kommentera gärna. Alla kommentarer granskas före publicering.

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.