Miljö

Giftfri förskola

Vi har alldeles för mycket skadliga kemikalier i förskolan. Framför allt för mycket plaster som avger skadliga ämnen i leksaker. Detta är relativt enkelt att ändra och här ska vi förändra!

Ingen antibiotika i vår mat!

Centerpartiet vill:

  • Se en global kommission mot antibiotikaresistens
  • Genomföra ett måltidslyft för bättre mat i förskolor och äldreboenden
  • Sätt gemensamt nordiskt mål att bli världsledande i restriktiv antibiotikaförskrivning

Det vill jag med!

 

Klimatneutralt Linköping

Klimatutmaningen är enorm och är pedagogiskt svår just eftersom den har så långtgående effekter under lång tid. Lösningen ligger i att gå före och bli klimatneutrala vilket Linköpings kommunfullmäktige har satt som målsättning. Det förutsätter att vi släpper fram närproducerad vind-, vatten- och solkraft. Som privatperson måste det bli lättare att producera el!

För den som är nyfiken har jag tre boktips:

vete-vapen-och-virus-en-kort-sammanfattning-av-mansklighetens-historia-under-de-senaste-13000-arenJared Diamond: Vete, vapen och virus : en kort sammanfattning av mänsklighetens historia under de senaste 13000 åren  (Adlibris)

Utan tvekan den bästa bok jag läst. Boken går in för att besvara frågan om exakt varför vårt välstånd är ojämnt spritt över planeten och den ger stora insikter kring både människans natur och processerna bakom historiens blad.

 

 

 

collapse-how-societies-choose-to-fail-or-succeedJared Diamond: Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed (Adlibris)

Här fortsätter författaren med att gå igenom varje civilisation som existerat men inte finns kvar och redovisar allt vi vet om varför de gått under. Parallellerna till dagens samhällsutveckling finns där och är tankeväckande eftersom flera är drivna av klimatförändringar. Just det sociologiska är viktigt när man går över till vetenskapen bakom klimatförändringarna, vilket för oss över till nästa bok.

 

 

 

ice-mud-and-blood Chris Turney: Ice, Mud and Blood (Adlibris)

Författaren är geolog som forskar på iskärnor. Han går igenom allt vi vet om tidigare klimatförändringar. Vilka tidsspann som förändringar i koldioxidhalterna har skett under och vilka effekter de fått. När man har läst boken går man och ältar tankar i flera veckor. Den är gudomligt bra skriven. Läs den!

 

 

 

Vill man sammanfatta är det en dyster framtid som kommer där klimatet kan komma att ändras mycket snabbt när vissa trösklar nås.

Kommentera gärna. Alla kommentarer granskas före publicering.

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.